De phalaenopsis, waaronder de orchidee valt, is in menig huiskamer terug te vinden. O zo delicaat, maar o zo mooi en klassevol. Enkele verzorgingstips verlengen de levenduur van uw orchidee waardoor u er langer kan van genieten.

 

Een plek in huis

De phalaenopsis komt oorspronkelijk uit het warme, vochtige Zuidoost-Azië. Deze gebieden gaan gepaard met tropische temperaturen en veel zon. De perfecte leefomgeving voor een orchidee is een (warmere) kamer met veel licht, niet in de vlakke zon en een hoge luchtvochtigheid. Een orchidee kan gerust tegen wat ochtendzon, maar zorg ervoor dat ze niet permanent in de zon staat. Voldoende licht zorgt ervoor dat de orchidee ijzer aanmaakt waardoor ze stevig blijft en niet gaat verwelken. Zoals eerder vermeld is ze oorspronkelijk afkomstig uit Zuidoost-Azië waar het vochtig is. De orchidee fleurt helemaal op in vochtige omgeving. Wij vinden dit soort omgeving terug in onze badkamer, serre of eventueel woonkamer.

 

Water geven

De basis van onze natuur is water. Zoals elke plant heeft ook de orchidee water nodig. De meest aangewezen manier om de orchidee water te geven, die ik aan u en al mijn andere klanten aanraadt, is de dompeltechniek. Dompel het plastic potje met de orchidee wekelijks in een klein badje met lauw (regen- of gedemineraliseerd) water en laat deze daarna uitlekken. Bij het hanteren van deze manier, kan u ook makkelijk nagaan wanneer u uw orchidee nogmaals water hoeft te geven door het plastic potje te controleren. Wanneer er nog condensatie op het plastic potje terug te vinden is, hoeft de orchidee geen water. Wanneer u echter geen condensatie kan terugvinden op het plastic potje, past u best nogmaals de dompeltechniek toe.

De orchidee heeft ook zogenaamde kleine niet-zichtbare huidmondjes, die zich onderaan een blad van de orchidee bevinden. Door deze nat te maken, krijgt u een stevig blad.

 

Bloeien en snoeien

Wanneer alle bloemen van de orchidee bijna afgevallen zijn, kan de stengel bruin kleuren. Het is dan tijd om de orchidee te snoeien. Snoei de stengel weg tot aan de tweede of derde knop onderaan. Binnenkort zullen er nieuwe bladstengels hieruit groeien.

Na het snoeien, plaatst u de orchidee best in een koudere omgeving (~ 12°C) totdat er terug knoppen zijn aan de stengel die zich later tot bloemen kunnen ontpoppen.

Geniet ervan!

 

Hieronder een kleine selectie van onze beschikbare orchideeën in onze webshop, of bekijk ons hele assortiment.


Bekijk het hele assortiment